Ahlan Wa Sahlan Ya Kawan2... sila lah layari blog ini. .....

NEW BLOG FOR SQUARE KUFI RESEARCH AND TUTORIAL

To focus on research and tutorial on square kufic, please go to my new blog here http://kuficresearch.blogspot.com/
Thank you.
Donno what happened, either it was hacked or my own mistakes. But all previous photos in this blog has gone no where. Cannot be seen unless you see it in my HD :-). Life goes on.. still have no time to rectify this defect, still no time to repost all lost photos. But, for new artworks and articles, insya Allah from time to time i will update. Thank you for visiting and purchasing. To contact me, please use my email. God bless us all

ME,KUFI AND KUFI FRENS

I have one apple, you have one apple. we exchange the apple and we still have one apple each. I have a knowledge, you have a knowledge. we exchange our knowledge, we have two knowledge each. how about that?
Salam sejahtera buat semua. Ini saya, facebook name/brand name = Abi Husna. call me Nasa.Kawan sekolah panggil Choh!. Wateva..

saya punya blog kufi di sini


dan facebook page di sini


Sejarah penglibatan saya dalam seni kaligrafi kufi ini bermula dari insan ini

https://www.facebook.com/hilmyabdullah
  • http://www.ahatect.com.my
  • http://www.flickr.com/photos/ahmadhilmy/ 
Beliau merupakan senior saya di sekolah dulu.Memang kaki lukis dan kaki foto. By profession, Sdr Hilmi adalah prinsipal kpd AHA Architect.. Pertemuan di facebook mendekatkan lagi saya kepada pengertian kufi. Hilmi adalah antara pioneer kufi yg saya kenal di Malaysia ni. Melalui laman facebook juga, saya mengenali sosok2  kufi yang lain seperti:
Sdr Shukor adalah artis kufi level international. Salah satu hasil karya beliau diabadikan pada pen Caran d'Ache
Beliau adalah hardcore kufi dan punya aliran tersendiri. Dalam kalangan FoKS awal, kami memanggilnya Master kerana sering memberi tunjuk ajar tentang berkufi.
Mengenali sdr Syukor, secara tak langsung saya mengenali sosok ini,
https://www.facebook.com/rabas?sk=info
http://www.kufikufi.blogspot.com/
http://kufi.my/
Baru saya tau, rupanya sdr Richard Azlan adalah juga hardcore kufi dan seingat saya beliau ada menghasilkan video tentang kufi di youtube. Nama FoKS (frens of kufi square) juga kalau tidak silap saya adalah inspired dari nama kufi camp yg dianjurkan oleh sdr Richard.

Friends Of Kufi Square (FoKS)
 Medan pertemuan penggemar kufi di facebook disemarakkan oleh projek mengkufi kan Putrajaya. Banyak idea2 dari fans di upload ke facebook, seingat saya antara yg aktif upload idea adalah Sdr Hilmi, Sdr Syukor, Sdr Richard, Sdr Tahir (dari Australia), sdr Ariff SOSE, Sdr Azri, Sdr Qamar, Sdr Azizi,  Sdr Chapit , Sdr Ali Gaban , Sdr Awang Purba , Kak Rahmah,Sdr Wan Li,Sdr Sobirin, Sdr Abu ahmad As Samudrawi , Sdr Uzaini amir, dll. Permulaan penubuhan FoKS adalah hasil dari nama2 mereka yang memberi komen w/pun sekali dalam posting2 kufi berkenaan dikumpul oleh Sdr Hilmi dan dianggap sbg ahli FoKS
Sdr Tahir Harun
https://www.facebook.com/profile.php?id=1460173023
http://www.tahirharun.com.au/



Perbincangan awal tentang kufi ini berkisar kepada 2 aliran utama iaitu Syukor dan Hilmi dengan sesekali merujuk kepada Sdr Mamoun sakkal
Kemudian muncul Awang Purba yang diberi jolokan Guru,( setelah Syukor digelar Master dan Hilmi digelar Sifoo) yang mengimprovisasikan  penulisam kufi ini. Maka kita dikenalkan dengan hukum2 spiral, simetrical, karakter2 huruf dll.
https://www.facebook.com/awangpurba 
http://awangpurba.blogspot.com
(sampai sekarang saya belum mengenali wajah awang purba huhuhu)

Pada masa yang sama juga, Sdr Azri mengetengahkan aliran 5bar. Tapi sayangnya, sdr Azri seolah2 menyepikan diri dari duni kufi, mungkin sudah ketemu sesuatu yg lain yg lebih menarik? Anyway, FoKS 
miss u.
https://www.facebook.com/azrihilmimansor
Yang turut menyepi adalah Sdr Qamar @ Ostad yg kini aktif dgn kameranya, juga Sdr Chapit yg baru graduate (kan , Chapit?) dan tak ketinggalan sdr Ali Gaban dan sdra Abu Ahmad As Samudrawi . Sdra Ali Gaban adalah pioneer dalam memperkenalkan kufi spiral @ kufi bulat.
Sdr Chapit Zulkefli
chapitartanddesign.blogspot.com
www.facebook.com/chapitzulkefli

Sdr Ali gaban
 http://facebook.com/aligaban.art
https://www.facebook.com/pages/AligabanART/205587212828361

Sdr Qamar Shahrom Qamaruzaman


Sdra Abu Ahmad As Samudrawi
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000337344097
  Sementara itu, kak rahmah Umar adalah pelopor kufi bead. Pun lama menyepi kak?


Kak Rahmah Umar

 Kufi bead

http://facebook.com/rahmahumaromar
Oh ya, note ini adalah berdasarkan ingatan saya. Mungkin saya tertinggal nama sesetengah kufier yang masih aktif dan tersalah anggap sebagai generasi 
Ibarat air di laut, ada pasang surutnya , begitulah kemeriahan medan kufi di FoKS. Setelah projek mengkufikan Putrajaya tidak berjaya dilaksanakan, medan kufi seolah2 malap. Namun ada sesetengah insan yg setia aktif. selain Hilmi sendiri, antara sosok2 yg saya akan kenang kerana kekal menyemarakkan kufi di facebook ini ialah
Sdr Adrin Pandurama


beliau juga merupakan pengusaha art galeri. 
http://www.panduramagallery.co.cc/
http://www.facebook.com/PanduramaArtGallery 

Sdra Ahmad Suhaili
Sdr Mohd Sobirin Ab Hamid
beliau juga memasarkan karyanya melalui Dr Kufic page di facebook
https://www.facebook.com/pages/Dr-Kufic/287147271325601
Sdr Wan Li Ahmad
https://www.facebook.com/wanliahmad?sk=wall
beliau memasarkan kufinya melalui
http://www.citareka.com/
Ustaz  Ab Wahab Khalid
Sdr Fize ibrahim
https://www.facebook.com/haffize.ibrahim
http://www.fizeibrahim.com.my/home

Sdra Uzaini amir
http://facebook.com/UzainiAmir.Zeck
uzainiamir.blogspot.com

Sdr Fairuz Zainee
http://facebook.com/fairuz.zainee
Sdra Fairuz zainee selalu tampil dgn idea2 yg penuh inovatis spt dibawah
dan tidak lupa jasa2 sekuntum bunga yang banyak memeriahkan suasana, tapi sekarang pun dah slow down., what is the becos?  :-)
Mimie Mohd Sam 
 https://www.facebook.com/mimie.mohdsam

Juga, lain2 frens dan newbies kat FoKS yang kalau nak saya mention semua nya, ramai sangat...TQ guys.
I'm sure some frens are missing from the list here. 




Kaedah diamalkan di FoKS lebih kepada perbincangan sesaama sendiri berdasarkan logik akal. Saya kerap tidak bersetuju dalam perkara2 tertentu dengan majoriti FOKS kerana mereka berpegang kepada kufi berdasarkan kepada tulisan jawi sedangkan pegangan saya ialah kufi adalah khat awal dalam penulisan Arab, manakala khat2 lain adalah selepas kufi.

Persoalan yang saya unjurkan "khat jawi"  yang mereka maksudkan itu adalah sebenarnya merujuk kepada khat dari keluarga mana, dipadamkan dari satu thread.

Saya pernah mengikuti kelas khat kufi di Muzium Kesenian Islam dibawah tunjuk ajar ustaz Asrak. Seterusnya saya banyak merujuk kepada info2 online dan buku2 berkaitan kesenian Islam serta beberapa kertas kerja dan thesis2 yang berkaitan penulisan arab yang boleh didapati samada online atau dari institusi tertentu.

Saya juga melibatkan diri dalam pameran2 khat dan bertemu dengan artis2 antarabangsa bagi mendalami ilmu. Berdasarkan seecebis ilmu yang diperolehi, saya kongsikan di blog ini:
http://kuficresearch.blogspot.com/

Hasil kajian yg saya paparkan di sini kadang2 menjadi rujukan/pertanyaan  newbies di kalangan Foks yang mana mereka memasukan link blog ini ke fb Foks dlm thread2 tertentu. Keadaan ini tidak menyenangkan sesetengah pihak foks dengan menuduh saya sengaja hendak menaikkan rating blog dengan memberikan link blog tsb dlm fb foks. Akhirnya keahlian saya dalam group fb Foks digugurkan.

Saya tidak menyertai persatuan seni khat kufi murabba' yang telah didaftarkan itu kerana pegangan saya tidak sama dengan mereka. Mereka berpegang kepada kufi murabba' adalah berasaskan kepada tulisan jawi atau arab (tidak jelas dari keluarga khat yang mana) sedangkan saya berpegang kepada kufi murabba' adalah tulisan arab yang awal di mana dari situ terbitnya khat2 yang lain. Secara lisannya mereka berpegang kepada menjaga sifat huruf adalah yang lebih utama tetapi dalam karya aliran mereka sifat huruf amat mengelirukan malah nampak seperti flow dan wakil datum yg lebih diutamakan.

Saya tetap dengan pegangan saya dan tidak kesah untuk berjalan sendirian sekiranya public juga tidak menerima hujah saya. Namun sepanjang saya mengendalikan 2 blog dan 1 fb page berkaitan dengan kufi ini, saya tahu saya bukan keseorangan.

Dan perbezaan yang amat ketara, saya boleh menerima teguran (akademik). Teguran provokasi yang sengaja nak 'menyudi' saya pun saya terima tapi ikut rentak si penegur sebab saya bukan maksum untuk tidak merasa marah dengan penghinaan. 
hehehe 

8 comments:

  1. thanks for mentioning me.. nice pic of me... and my lovely wife.. huhuhu...

    ReplyDelete
  2. huhu... tahniah Abi. citer yg ringkas menarik & bersejarah.. :)

    ReplyDelete
  3. "Yang turut menyepi adalah Sdr Qamar @ Ostad yg kini aktif dgn kameranya, juga Sdr Chapit yg baru graduate (kan , Chapit?)"

    Hihihi.. Berehat sat kutt. Sekarang dah ramai yang aktif. ;)

    ReplyDelete
  4. Byk offline je skrg bang....kasi ngam silaturrahim...face to face ade roh skit...

    ReplyDelete
  5. hari ini hari pertama saya belajar kufi... thanks kepada semua yg telah bermandikan peluh memeperjuangkannya... mohan tunjuk ajar master2, sifoo2 semua.

    ReplyDelete
  6. Hello,

    Recently, I was interested in Arabic calligraphy, in particular Square Kufi.
    In the world there is a certain serenity prayer, which in 2012 was translated into many languages of the world, among them Arabic.

    اللهم امنحني ال َ سكينة لأتقبل ما لا أستطيع تغييره، والشجاعة لأغير ما أستطيع تغييره، والحكمة لأعرف الفرق بينهما.

    Based on information from the Internet,
    I tried to translate the phrase in Square Kufic (https://drive.google.com/open?id=0BwD7Mj5j9NqKRWhYMHA2dkR2aEphWGVKVVFsbUU0dXhFV0Zn&authuser=0).

    I appeal to you as a person who specializes in Square Kufic.
    I want you to have watched my work and summarized it: whether I tranform correct.

    Best, Zvarych Vadym.

    ReplyDelete

kufi
kufi on canvas, karya kufi, kufi store